بنابر اعلام رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران، با توجه به تصمیمات جدید دولت در وزارت صمت، قواعد ثبت سفارش حوزه فناوری تغییر کرده و با توجه به محدودیتهای اعمالی، واردکنندگان از این پس باید نصف سالهای گذشته اقلامی مانند لپتاپ، تبلت و پرینتر وارد کنند.
یکی از اتفاقات خوب یکی دو سال گذشته عدم وجود مشکلات برای واردات کالاهای کامپیوتری به صورت عادی بوده که موجب شده بازار کشور به آرامش و ثبات مناسبی در این زمینه رسیده و همگام با بازارهای جهانی، بسیاری از محصولات در بازار ایران نیز توزیع شوند.
قدام جدید وزارت صمت میتواند هر چه بیشتر از پیش، بر افزایش قاچاق کالا و دسترسی دشوارتر به این کالاها منجر شود.
بنابر اعلام فعالان حوزه واردات کاهای کامپیوتری، از چند هفته پیش محدودیتی در سقف ثبت سفارش کالاهای کامپیوتری اعمال شده است. بررسیهای شهر سختافزار نشان میدهد که چنین محدودیتهایی بیسابقه نبوده و طی سالهای گذشته نیز انجام میشده ولی محدودیتهای جدید، موجب اعتراض واردکنندگان با توجه به شرایط بازار و روند ثبات جاری داشته است.
در این زمینه، محمدرضا فرجی تهرانی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران با اشاره به آخرین وضعیت بازار کالاهای حوزه فناوری اطلاعات گفت:در شرایط تحریم و کرونا، تجار به فکر تامین اقلام مورد نیاز شرکتها و ادارات هستند، این در حالی است که هنوز سقف سابقه تجار آیتی افزایش داده نشده است. وزارت صمت اعلام کرده که از این پس واردکنندگان باید نصف سالهای گذشته اقلامی مانند لپتاپ، تبلت و پرینتر وارد کنند. این تصمیم علاوه بر نوسان قیمتها سبب ضرر و زیان تجار هم شده است که با شرکتهای خارجی صاحبنام قرارداد بستهاند.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران همچنین به این نکته نیز اشاره کرده با توجه افزایش دورکاری در بسیاری صنایع و مشاغل که پس از دوران همهگیری کرونا اتفاق افتاده، نیاز به تجهیزات کامپیوتری بیشتر، روز به روز در حال گسترش است. فرجی تهرانی در ادامه گفت:
این شیوه فعالیت شرایط تهدید کرونا را برای تجار آیتی به فرصت تبدیل کرد، بهطوری که تقاضا برای خرید اقلام آیتی بالا گرفت. اکنون وارد موج هفتم کرونا شدهایم و وزارت صمت ثبت سفارش اقلام فناوری را محدود کرده است. چنانچه این محدودیت ادامهدار باشد واردات کالاهای غیر رسمی به کشور رونق میگیرد.
فرجی تهرانی با اشاره به شرایط بازار به موضوع مهم قاچاق نیز اشاره کرده و گفت:در شرایط فعلی با انبوهی از کالاهای قاچاق روبهرو هستیم. علت این مساله عدم توجه به درخواست فعالان بخش خصوصی است. در شرایطی که تقاضا برای خرید اقلام فناوری وجود دارد، واردات کالاهای غیررسمی افزایش پیدا میکند که نخستین آسیب آن قاچاق ارز است. از طرفی با گسترش قاچاق واردات کالاهای دستدوم و تقلبی بیشتر میشود که مصرفکننده نهایی متضرر اصلی آن است.
این فعال صنفی با بیان اینکه کشور هنوز در حوزه لپتاپ، تبلت و پرینتر به خودکفایی نرسیده است توصیه کرد چنانچه میخواهیم شعار سال عملیاتی شود، دولت باید همکاری لازم را با تجار IT داشته باشد تا جلوی قاچاق کالا گرفته شود.