رئیس اتحادیه فناوران رایانه میگوید: افت ارزش دلار اگر ادامهدار باشد قطعاً روی قیمتها تاثیر خواهد داشت اما معضل بزرگتر ما، رو به اتمام بودن سقف ثبت سفارشهاست.
دولتمردان؛ موبایل، لپ تاپ و تب لت را کالای اساسی نمیدانند اما این ابزارهای اساسی، اهمیت و حضوری پررنگی در زندگی بیشتر مردم دارند. طبیعی است که بسیاری از اقشار، اخبار گرانی و به خصوص ارزانی احتمالی آنها را پیگیری میکنند. پیروزی جو بایدن همانطور که انتظار میرفت باعث افت قیمت حدود ۶ هزار تومانی دلار در برابر ریال ایران شد. مخاطبان گسترشنیوز سوال کردهاند که آیا افت قیمت دلار ممکن است باعث کاهش قیمت لپتاپ و موبایل شود؟ برای بررسی بیشتر این موضوع با روسای دو اتحادیه و انجمن مرتبط به گفتوگو نشستیم.
معضلی مهمتر از نرخ دلار
محمدرضا فرجی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه اظهارکرد: «کاهش قیمت لپتاپ و کالاهای مشابه، مشروط به ثابت ماندن نرخ دلار است. کاهش قیمت دلار باعث میشود که در حالت خوشبینانه تا حدود دو ماه دیگر شاهد کاهش قیمتها در بازار باشیم. افت ارزش دلار اگر ادامهدار باشد قطعاً روی قیمتها تاثیر خواهد داشت».
البته معضل و خطر دیگری وجود دارد که اگر فکری به حال آن شود حتی دلار ۲۰ هزار تومانی هم نخواهد توانست باعث کاهش قیمتها شود. رئیس اتحادیه فناوران رایانه در تشریح بیشتر این موضوع گفت: «معضل بزرگتر ما رو به اتمام بودن سقف ثبت سفارشهاست. اهمیت و تاثیرگذاری این مشکل در صنف ما بسیار بیشتر از صنوف دیگر است. برای مثال مصرف کالایی مثل موبایل در مقایسه با سال گذشته احتمالاً کمتر شده است. اما مصرف کالاهای آیتی به واسطه شیوع کرونا و اهمیت این قبیل کالاها در امر آموزش دانشآموزان و دانشجویان و دورکاری، ۲۰۰ درصد افزایش داشته است. مصرف به شدت افزایش پیدا کرده اما سقف ثبت سفارش همچنان طبق میانگین سالهای ۹۷ و ۹۸ محاسبه میشود».
افزایش ۲۰۰ درصدی مصرف در حوزه کالاهای آیتی
وی افزود: «برای مثال فلان تاجر ممکن است در سالهای ۹۷ و ۹۸ حدود ۱۰۰ هزار دلار واردات انجام داده باشد (مجموعا ۲۰۰ هزار دلار). میانگین این دو سال ۱۰۰ هزار دلار است اما این روش محاسبه نمیتواند با وضعیت و شرایط جدید سازگار باشد چون همانطور که گفته شد شاهد افزایش بسیار زیاد کالاهای آیتی هستیم. باید توجه داشت که اکنون تقاضا برای کالای آن تاجر حداقل ۲۵۰ هزار دلار است. به دنبال شیوع کرونا بسیاری از ادارات به ناچار بر حجم تجهیزاتای تی خود افزودند تا دورکاری، ممکن شود. وزارت صمت باید تمهیدی برای این معضل بیندیشد. در این باره با وزارتخانه، نامهنگاری کردهایم. امیدواریم قول مساعدی که داده شده به سرانجام برسد تا بتوانیم در هفته اخیر، خبر خوشی به مردم بدهیم».
سونامی سبقت تقاضا از عرضه
درحالحاضر تقاضا برای کالای آتی تی بیشتر از حجم عرضه است. محمدرضا فرجی ضمن بیان این موضوع گفت: «اگر فکر عاجلی نشود ممکن است با یک سونامی بزرگ مواجه شویم. متاسفانه این احتمال وجود دارد که تا قبل از پایان امسال، سقف ثبت سفارش بسیاری از اعضای صنف به پایان برسد. در این صورت، افت بیشتر قیمت دلار هم موثر نخواهد بود. باید به این نکته مهم هم توجه داشت که اوج خرید کالاها در صنف ما به اسفندماه مربوط میشود چون در این ماه ادارات و سازمانهای دولتی، شروع به استعلامگیری میکنند. فروش اسفندماه ۳ یا ۴ برابر ماههای دیگر است. مسئولان و مدیران وزارت صمت در فروردین ماه درباره ممنوعیت وارداتای تی، منطقی رفتار کردند و بعد از شنیدن توضیحات ما این تصمیم را لغو کردند. امیدوار هستیم در ارتباط با معضل ثبت سفارش هم شاهد تصمیمات منطقی و واقعبینانه باشیم».
طبق اعلام رئیس اتحادیه فناوران رایانه مردم ظرف چند روز اخیر تا حدی خرید لپ تاپ و کالاهایای تی را به تعویق انداختهاند. البته تاثیر نوسانات نرخ دلار بر قیمت موبایل، سریعتر از لپتاپ اتفاق میافتد. محمدرضا فرجی ضمن بیان این موضوع افزود: «رکود نسبی هم یک متغیر مهم به حساب میآید و ممکن است روی قیمتها تاثیر بگذارد اما به اندازه متغیر اصلی یعنی کاهش نرخ ارز، تاثیرگذار نخواهد بود».
خریداران موبایل دست نگه داشتهاند
همچنین رئیس انجمن صنفی فروشندگان تلفن همراه در پاسخ سوال خبرنگار گسترشنیوز گفت: «هنگام نزولی شدن قیمت دلار، خریداران خرید را به تعویق میاندازند. با توجه به وضعیت پیشآمده در ارتباط با قیمت دلار، بسیاری از خریداران خرید را متوقف کردهاند. موبایل کالایی وارداتی است بنابراین قیمت آن به شدت از نوسانات ارز، تاثیر میپذیرد. سوءاستفادهها معمولا هنگام افزایش قیمت دلار اتفاق میافتد اما وقتی قیمت دلار، افت قابلتوجهی دارد میتوان به ارزانی امیدوار بود.
افشار فروتن لاریجانی افزود: «قاعدتا به نفع واردکنندگان خواهد بود که محصول را متناسب با قیمت جدید وارد بازار کنند تا به کارشان رونق بیشتری دهند. دلیل گرانیهای شدید سالهای گذشته آن بود که تعدادی از تامینکنندگان، کالای خود را عرضه نمیکردند چون افزایش قیمتها، لحظهای شده بود و این نگرانی وجود داشت که در صورت فروش دیگر نتوانند کالای جدید و جایگزین را تامین کنند. بدون شک اگر کاهش قیمت دلار، باثبات و ادامه دار باشد میتوان به طبیعی شدن چرخه عرضه و فروش موبایل و کاهش قیمت آن امیدوار بود».
منبع: گسترش نیوز